Att hyra äger - HLL

Att hyra äger

Byggbranschen har sett fördelarna med att hyra istället för att äga i flera decennier. Med konceptet Don för Person har HLL skapat en möjlighet för privatpersoner i Stockholms innerstad att använda sig av proffsverktyg utan att investera stora summor – samtidigt som man som kund är med och gör en insats för miljön.

I en lokal som är 95 kvadratmeter stor på Folkungagatan 48 står Pia Rydberg, som är verksamhetsansvarig på Don För Person, HLLs dotterbolag.

– Idén att hyra ut bra verktyg till privatpersoner i innerstaden har ägarna till HLL haft i tio år, men det var först för två år sedan de gjorde verklighet av projektet, berättar Pia.

I september 2018 öppnade Don för Person sin första verktygsbod, på Södermalm i Stockholm, och förra året öppnades ytterligare en på Nybrogatan på Östermalm.

– Miljötänk och cirkulärekonomi är en del av vardagen i storstäder. Du kan hyra bil och kläder, så varför inte verktyg? De används i regel sällan, så att äga verktyg är onödigt för de allra flesta. En borr, till exempel, används i cirka tolv minuter under dess livstid, påpekar Pia.

Konceptet Don för Person sträcker sig längre än bara till uthyrning av proffsverktyg. Bra service är en lika viktig del av det som erbjuds i verktygsbodarna.

– Alla som lämnar våra verktygsbodar ska göra det med vad vi kallar ”våga själv-förtroende”. Oavsett vad kunden har för kunskaper sedan tidigare erbjuder vi alla en ärlig chans att lyckas. Även om man får råd och tips i bodarna kan man ibland vilja ha proffshjälp. Därför erbjuder Don för Person också en möjlighet att hyra en donare.

Pia förklarar:

– Vi kallar vår personal för donare, de är händiga problemlösare som kommer hem till dig för att utföra de mindre jobben, som att sätta upp en hatthylla till exempel. De använder lådcyklar när de ska transportera sig för att vara miljösmarta och effektiva i stadstrafiken.

Pia förklarar att det i framtiden även kommer finnas möjlighet att ta med sina mindre projekt till en verktygsbod och hyra plats i en enklare verkstad. Där kommer det finnas tillgång till alla redskap och verktyg och donarna är nära till hands ifall man behöver hjälp.

– I dag finns det symaskiner man kan hyra eller använda på plats, och vi vill kunna utveckla det genom att låta kunder hålla till i bodarna ännu mer, förklarar Pia.

En ny tjänst som Don För Person erbjuder är hjälp med heminredning. Det är något som funnits som ett önskemål från kunder under en tid, så nu kan man även hyra en inredare.

– Det är inte vilken inredare som helst som vi har fått med i vårt gäng, utan rutinerade Maria Kingsley som varit programledare för Bygglov. Det känns fantastiskt att kunna erbjuda inredningstjänsten – det ligger helt rätt i tiden, säger Pia.

Enligt henne förväntar sig kunderna att Don För Person ska vara först på bollen och komma med nya, smarta idéer.

– Det är en roll vi gärna axlar. I grund och botten vill vi vara en drivkraft när det gäller att förändra människors beteende i stort som smått – vi vill att hyrandet ska vara ett naturligt och bättre komplement till att köpa. För att nå dit måste vi vara lyhörda och erbjuda tjänster som gör hyrandet mer attraktivt än ägandet.

Urban målgrupp

Kunderna som kommer in bodarna är av olika kön och åldrar, men alla har en sak gemensamt och det är intresset för sina hem. När den första boden öppnade vände man sig till trångbodda personer i innerstaden, eftersom de inte har någon möjlighet att förvara verktyg hemma. I takt med att delningsekonomi och miljömedvetenhet engagerar fler och fler, har målgruppen breddats. Nu är det även villaägare och personer som bor i större lägenheter som kommer in och hyr verktyg.

– Vi har planer på att ha en mobil lösning i form av en Tool-Truck som vi t ex parkerar i olika bostadsområden och erbjuder hyra av våra proffsverktyg under några dagar. Vi vill förändra människors beteenden och få fler att inse att hyra är bättre än att köpa. Delningsekonomin är här för att stanna, säger Pia och vänder sig till en kund som kommit in butiken för att returnera en slagborr.