Efterlängtat läge

Tanken på att öppna depå i Södertälje har funnits länge. När rätt lokal dök upp inleddes planeringen av en av HLLs största depåer, med nästan enbart inomhuslokaler. Depån gjordes om från grunden, med ambitionen att bli något alldeles extra. När vi hälsar på har depåchef Björn Lewander och hans kollegor just haft en lyckad invigning av de nya lokalerna, och deras resa är därmed igång på riktigt.

Björn berättar att personalen till Södertäljedepån anställdes redan i oktober förra året. Han själv för att fungera som byggledare på plats på depån, och de andra för att vara runt på andra depåer och få en inkörningsperiod i HLLs sätt att arbeta.

– Uppstartstiden har varit både rolig och lärorik – en riktig crash course i HLL–kunskap, säger Björn. Och när öppningsdatumet närmade sig var vi allihop väldigt sugna på att komma igång och göra vår grej här.

Vi går runt i de stora lokalerna, som har gjorts om från grunden och anpassats för maskinuthyrning. Det ger såklart bästa möjliga förutsättningar för att få en väl fungerande verksamhet. Här finns verkstad, tvätthall och gott om uppställningsytor. Renoveringen har också satt en tydlig HLL-touch på lokalerna, Björn berättar att en del av inredningen t ex har specialritats och vissa inredningselement kommer dyka upp i fler HLL-depåer i framtiden. På så sätt skapar man igenkänning och förstärker släktskapet mellan depåerna.

Rymlig inomhusverkstad

Till en början såg det ut som att den nya depån skulle bestå uteslutande av inomhusytor. Rymliga sådana, men ändå en utmaning, med tanke på storleken på en del av maskinerna som ska få plats här. Med lite tur fick man sedan också tillgång till viss gårdsyta, vilket uppskattas. Björn betonar dock att det finns fördelar med de generösa lokalerna:

– En fördel med att kunna ha allt inomhus är ju att maskinerna inte blir lika hårt ansatta när de står uppställda. Under vinterhalvåret kan vi erbjuda fräscha maskiner som inte stått ute och blivit kalla. Det är också bra för vår egen arbetsmiljö att kunna göra allt servicearbete inomhus, såklart. Vi har helt klart goda förutsättningar att kunna leverera väldigt bra maskiner härifrån. Åtminstone i Stockholmsområdet blir det allt svårare att hitta lokaler med gårdar i direkt anslutning.

– På det sättet är den här depån, med sina stora inomhusytor typisk för hur utvecklingen i branschen kommer se ut. Därför har det också varit roligt att hitta sätt att lösa logistiken med de här förutsättningarna, tillägger han.

Lokaler med läge

HLL har länge haft en önskan om att kunna erbjuda en depå i Södertälje, och de nya lokalerna har allt man letat efter. Det är dessutom lätt att hitta hit, både HLLs och grannen Swedols flaggor syns ända från motorvägen.

– Det här är en marknad där det byggs mycket och läget gör att det blir en knutpunkt för de södra delarna av regionen, förklarar Björn. Med den här depån knyter vi ihop HLLs närvaro i Stockholmsregionen, och framför allt ser jag det som att vi öppnar upp mot nya marknader. Man vänder sig alltså till aktörerna som är verksamma i regionen, men också till de som pendlar in till stan.

– Vi märker att många av våra kunder utgår från Södertälje men jobbar inne i stan, förklarar Björn. Genom att börja dagen här, med kaffe och upphämtning av maskiner här redan vid kvart över sex, kan de, tack vare vårt läge vara ute på motorvägen igen innan morgontrafiken börjar bli ett problem.

 

Vill vara partner

Både Björn och flera av kollegorna har jobbat i uthyrningsbranschen tidigare. De har goda kunskaper om hur branschen fungerar och tycker såklart att det är roligt att se att kunder de träffat hos tidigare arbetsgivare väljer att följa med till Hyreslandslaget. Nu ser de fram emot att göra HLLs Södertäljedepå till ett ställe som uppskattas av både nya och gamla kunder.

– Vi vill inte bara vara ett utlämningsställe, förklarar Björn. Vi hoppas kunna fylla fler funktioner och vara ett nav i våra kunders byggverksamhet – kunskapsbank, fikarum och kontaktförmedling. Utöver att hyra ut rätt maskiner ska vi kunna koppla ihop en elektriker med en målare och vara ett naturligt ställe att vända sig till. Så vill jag att det ska fungera. Då blir det här ett ställe som är värdefullt för alla parter och vi blir en partner som jobbar tillsammans med våra kunder.

 

Här hittar du karta och kontaktuppgifter till vår depå i Södertälje: HLL Södertälje

 

Hyrkorgen

Våra depåer