Rivstart i Borgholm

HLLs nyaste depå ligger på Öland, närmare bestämt på infarten till Borgholm. Den är inte så stor men i princip omöjlig att missa, tack vare sitt läge utmed 136:an. Att Borgholm och ölänningarna fick en egen HLL-depå berodde till viss del just på att lokalen dök upp, berättar Henrik Engström som är depåchef.

Det var när HLL fick nys om att fastigheten blivit tillgänglig som hjulen sattes i rullning. Sedan dess har det inte varit en lugn stund för Henrik Engström och hans kollegor.

– Den som bor i trakten förknippar nog den här lokalen med bilverkstaden som legat här sedan 60-talet, säger Henrik. Det är många som hoppar till lite när de ser hur mycket som ändrats.

 

Bytte bana efter 28 år

Det var under sommaren 2017 som Henrik fick frågan om han ville vara med och starta upp och driva en HLL-depå på Öland. Då hade han jobbat som polis i 28 år och hade egentligen inga planer på att byta bana.

– Jag är väldigt nöjd med mina år i polisyrket, men kände mig nog ärligt talat ganska färdig. Att det skulle bli såhär hade jag däremot ingen aning om. Jag tänkte väl en liten stund när jag fick frågan, pratade igenom det med min fru, men sen kände jag att det här är en chans som kanske inte kommer igen. Att jobba med maskiner har också all- tid varit lite av en pojkdröm, för Henrik.

 

Full fart direkt

Arbetet med att bygga upp verksamheten och totalrenovera lokalerna inleddes under hösten 2017, och det tog inte lång tid innan kunderna började hitta till depån.

– Vi började hyra ut lite smågrejer redan innan jul, berättar Henrik. Folk såg ju vad som var på gång här och vi ville hjälpa till med det vi kunde. Till en början gick allt via Stockholm. Vi hade inte ens kassasystem än, så jag åkte dit och hämtade maskiner.

Vi besöker depån på en torsdag och sitter och pratar med Henrik medan kunder och depåpersonal hela tiden cirkulerar i lokalen. Korvlunchen är möjligen en del av förklaringen, men Henrik, Roland och Anton som jobbar i depån är alla överens om att det är full fart i lokalerna även annars. De känner sig väl mottagna av kunderna.

– Det finns ingen annan maskinut- hyrare här på Öland, och det märks att det finns ett behov som behöver fyllas, säger Henrik. Våra kunder har fått åka till Kalmar för att hyra maskiner tidigare. Det är ganska krångligt och blir ofta svårt att räkna hem affären. Byggföretagen har löst det på olika sätt, lånat av varandra t ex, men vi har förstått att vi underlättar för många.

”Vi har valt att vända oss mer till den privata marknaden. Det passar bra här, med alla sommarstugeägare.”

 

 

Tar tid att landa rätt

När vi besöker Henrik, Roland och Anton i Borgholm har de varit igång i några månader, och det har varit fullt upp. Nu är det dags för invigningsevent, som dessutom sammanfaller med höstens tröj- släpp, och förberedelserna är i full gång.

– Vi har haft en jättebra start, men vi räknar med att det kommer ta 2–3 år att kalibrera verksamheten. Vi vet ju inte exakt hur marknaden ser ut här. En del av maskinerna vi tagit in har hyrts ut mer än beräknat, medan andra inte har blivit uthyrda en enda gång.

”Vi har ett toppenläge här. Alla som passerar Borgholm ser att vi finns, och det är många nyfikna som tittar in.”

– En sak som skiljer oss från de flesta andra HLL-depåer är att vi har valt att vända oss mer till den privata marknaden. Det passar bra här, med alla sommarstugeägare och byggnationer. Vi har faktiskt haft flera kunder i sommar som redan är kunder på HLL någon annanstans och kommer hit som sommargäster.

– Vi lär oss mer och mer om hur vår kundgrupp ser ut, säger Henrik, men vad som efterfrågas kommer ändå se olika ut från år till år. I sommar har det t ex varit för varmt för att måla fasader, något som många såklart försöker få gjort på semestern annars. Istället märker vi att byggställningarna går varma nu, alla vill ju få målningen avklarad innan det blir för sent på säsongen. Vi gör allt vi kan för att hänga med i svängarna, lovar han.

 

Här hittar du kontaktuppgifter till vår depå i Borgholm: HLL Borgholm

Hyrkorgen

Våra depåer