Sent ute?

Inga problem, vi håller ställningarna även på kvällen.

Klockan har passerat 16:00 och stängningsdags sedan länge, men på depån i Akalla norr om Stockholm är det full fart. Utanför lastas maskiner av från en lastbil och inne i depån är det liv och rörelse. För byggarbetare i Stockholms- området är Akalla branschens enda kvällsöppna depå och det är många som kommer hit för att lämna eller hyra maskiner. Jani och Anders är två kunder som har nytta av de extra timmarna.

Kvällsverkstaden, som Akallas kvällsskift kallas internt, tar hand om maskinerna som depåerna inte hinner serva under dagen, och har öppet söndag till torsdag, klockan 17 till 01.

– Det är en service vi erbjuder våra kunder, förklarar Christopher Hoverberg som är enhetschef i Akalla.

– Det är inte alla som hinner lämna tillbaka maskinerna innan klockan 16:00 då det normala depånätet stänger. Ibland kanske kunden behöver hyra något under kvällen för att kunna arbeta vidare på projekt utanför vanliga arbetstider. På vissa projekt, som vägarbeten och gallerior måste arbetet ske nattetid, då räcker inte alltid de vanliga öppettiderna till.

 

Såg behov

Akalladepån har erbjudit kvällsöppet sedan 2014. Christoffer berättar att det fanns ett behov hos kunderna att kunna hyra och lämna tillbaka maskiner utan att vara styrda av stockholmstrafiken.

– För att hinna till en depå som stänger klockan 16:00 ställs du kanske inför valet att sluta bygga väldigt tidigt, eller riskera att stå i bilkö i timmar, förtydligar han.

– Det ökade byggtempot runt om i stan gör också att det byggs mer och mer på tider då maskinuthyrningsbranchen inte har öppet, fortsätter Christopher. Vi tycker att det känns riktigt bra att kunna erbjuda den här servicen, det är en trygghet för våra kunder.

 

Hela och rena

Akalla fungerar som en hubb när det gäller logistiken inom HLL Storstockholm. De dagar då det är kvällsöppet kommer containers med returnerade maskiner från de andra depåerna. Personalen som jobbar kväll tvättar och sköter servicen på dessa.

– Klockan 06:00 nästa morgon har alla depåer runt om i Stockholm fått tillbaka sina maskiner; genomgågna, servade och redo att hyras ut igen. På så sätt kan alla depåer öppna portarna med fyllda hyllor, säger Christopher. Men logistiken stannar inte där. Ett system för att beställa och flytta maskiner mellan Stockholmsdepåerna under dagen finns också – och allt går via Akalla.

– Om en kund i Länna behöver en maskin som finns i Uppsala kommer den att mellanlanda i Akalla, för att på kvällen och natten köras ner till Länna, så att kunden kan hämta den nästa morgon.

”Klockan 06:00 nästa morgon har alla depåer runt om i Stockholm fått tillbaka sina maskiner; genomgågna, servade och redo att hyras ut igen.”

En i gänget

Mörkret har fallit när Jani Nyroos och hans kollega Anders Hillin från E-Schakt kommer in på depån. De ska hämta maskiner för nattens arbete ute på Essingeleden i Stockholm.

– Jag bor i närheten, så det är smidigt för mig att komma förbi och hämta maskiner på väg till jobbet. Mitt skift börjar klockan 22:00, så öppettiderna här passar mig perfekt. Nu har jag varit här så mycket att jag lärt känna personalen och alla är väldigt trevliga.

Anders Hillin har hyrt maskiner från Hyreslandslaget sedan starten 2011 och uppskattar även han att det är möjligt att komma in och hyra maskiner på kvällstid.

– Grymt att det här finns. Har man inte kommit på att man behöver något innan 01:00 klarar man sig utan det den natten, säger han innan han går mot bilen med en slagborr och en bilmaskin som han ska jobba med i natt.

 

Här hittar du kontaktuppgifterna till Akalla: Kvällsöppet Akalla

Hyrkorgen

Våra depåer