Ta det med Evy

På HLL-depån är det mer än bara maskiner som diskuteras. Ibland är det jobb, ibland är det livet som avhandlas. I Nässjö träffar vi Evy och Johan för en pratstund. Vi kliver rakt in i ett onsdagssnack om livet, vardagen, jobbet och lite om drömmar.

Hur ser vardagen ut för er på NBT Sanering och HLL?

Johan:Vi har mycket att göra och jobbar ofta ganska intensivt när vi jobbar – i det projektet vi gör just nu kör vi t ex mellan 05:00 och 20:00. Det är långa dagar och i gengäld försöker jag vara flexibel i andra änden. Om någon behöver vara ledig en fredag så brukar det gå att lösa. Jag har fyra killar som spelar hockey och när det är bortamatch behöver de ibland vara borta en halvdag. Det brukar man kunna hämta hem en annan dag.

Evy:Det är ju inte riktigt samma för oss, eftersom vi har öppettider att förhålla oss till, men det är ganska fritt här också. Vi är inte så många och har inget behov av stämpelklocka, det är ge och ta. Jag är här ganska mycket, därför att det är roligt. Det är ju inte så att vi stänger och låser samma tid varje dag.

Johan:Det är väl så att vi lever lite samma typ av liv, som egenföretagare. Det är mycket jobb och lite fritid. Eftersom vi åker på ganska akuta grejer händer det ju också att vi jagar dig även efter stängning, tyvärr. Det är ju fantastiskt att ha den servicen! Jag jagade ju t ex upp din sambo ur badbaljan för ett tag sedan när jag behövde något en kväll. Vi har jour dygnet runt, så då blir det ju så.

 

Har ni drömmar om att göra något annat?

Johan:Jag gillar ju verkligen det jag gör, men det är klart, om jag skulle bli ekonomiskt oberoende vet jag vad jag skulle vilja göra. Då skulle jag jobba med ungdomar som hamnat snett i livet. Min stora önskan är att ha en verkstad för ungdomar. Det är inte genomförbart om man inte har väldigt mycket pengar, men jag tror att det skulle behövas.

Det, och att skriva färdigt min bok. Det är inte många som vet, men det är ett projekt som jag hållit på med i säkert 10 år. Alltså, sa jag just det där?! Det var inte planerat, men så är det. Jag har en extremt livlig fantasi som behöver komma ut någonstans, vad det handlar om håller jag dock för mig själv så länge.

Evy:Du släppte en hemlighet alltså! Jag vet inte vad jag skulle göra, men någon bok tror jag inte att det skulle bli. Och jag trivs väldigt bra där jag är nu. Jag har ju gjort min helomvändning redan.

 

Ja, hur kom det sig att du vågade ta steget och byta bransch så totalt?

Evy: Jag trivdes bra i äldrevården också, men det var väldigt annorlunda, en helt annan miljö med bara kvinnor, och inte alls lika fritt. Jag blev mer och mer trött på det faktiskt. Fast jag kan sakna de gamla ibland. Jag vet att jag frågade min sambo ganska kort efter att vi träffats om han inte hade något jobb till mig. Till sist blev det att jag tog tjänstledigt och när jag väl kom därifrån visste jag att jag aldrig ville sätta foten där igen. Och så blev det ju. Jag kunde ingenting om det här från början men bästa sättet att lära sig är ju att vara i verkstan och köra på. Det har hänt att jag förklarar något för en kund och så går de direkt in till Johan och dubbelkollar med honom. Men då säger han bara ”ta det med Evy, det är hon som gör iordning maskinerna”. Och då är det ju väldigt roligt att kunna visa att jag vet vad jag pratar om. Sen har jag inga problem alls med att jag inte kan allt! Ibland ringer jag ju dig t ex och frågar något som jag inte lyckats reda ut. Det är ju perfekt att ha kunder som man kan fråga – en del av våra maskiner använder du ju massor, klart att du har stenkoll på dem.

Johan: Och det där är ju ömsesidigt. Jag ringer dig också. Vi har en prestigelös relation som jag tror vi har mycket att vinna på båda två. Det funkar bra helt enkelt. Vi hörs snart, Evy, och tack för kaffet!

JOHAN CEDERBERG, KUND HLL NÄSSJÖ

Som arbetsledare och delägare på NBT Sanering AB i Nässjö är Johan professionell problemlösare. Företagets uppdrag består till stor del av saneringsrelaterade skador gentemot försäkringsbolag och fastighetsägare. Man gör saneringsarbeten inom brand, vatten, asbest, PCB osv. Kort sagt allt det som ingen annan gör, och som regleras av försäkringar. Företagets kärnverksamhet är relativt liten och fyrkantig, men jobben man tar kan vara av vitt skilda slag och måste dessutom ofta utföras omgående. Det gör att det kan vara knepigt att planera, och svårt att äga alla maskiner man kan komma att behöva. Då är det en stor fördel att kunna hyra.

EVY ANDERSSON, DEPÅCHEF HLL NÄSSJÖ

Sedan ett halvår tillbaka driver Evy HLL-depån i Nässjö, som återuthyrare. Hon har arbetat med maskinuthyrning även innan, då som anställd. När Nässjö-depån valde att ansluta sig till HLL fick Evy möjlighet att starta eget och bli ansvarig. I samma lokaler som HLL finns Evys sambo, Johan Sandberg. Även han driver företag och ansvarar för Assistancekåren i regionen. De två verksamheterna kompletterar varandra väl, inte minst när det kommer till utkörning av maskiner. Evy är undersköterska i grunden och har tidigare jobbat inom äldrevården. För fem år sedan bestämde hon sig för att byta bana, och ångrar sig inte.

 

Här hittar du kontaktuppgifterna till vår depå i Nässjö: HLL Nässjö

Hyrkorgen

Våra depåer