Alla är viktigast

Vi kallar oss problemlösare med stort människointresse. Med det menar vi att även om vi gillar maskiner, så tycker vi alltid att människor är allra viktigast. Vi vill underlätta våra kunders vardag, därför gör vi allt vi kan för att bidra till goda relationer. Med våra anställda och med våra kunder. Vi är väldigt stolta över våra ca 150 HLLare, alla med en egen bakgrundshistoria som berikar vårt lag.

Hyreslandslaget har depåer runtom i landet och vårt mål är att det ska finnas en HLL-anda som våra kunder kan känna igen, oavsett vilken depå de kliver in i. Det handlar om en nyfikenhet på människor som gör att vi välkomnar alla och vill hjälpa till på alla sätt vi kan. Ulrika E Lanzén är HR-ansvarig på HLL. Hon berättar om hur vi resonerar kring vår företagskultur, och hur HLL tänker när det kommer till rekrytering och personalvård.

 

Ulrika, vad letar ni efter när ni anställer nya HLLare?

Vi söker människor som har ett driv och engagemang, som är nyfikna och som vi ser passar vårt lag. För oss är det viktigt med prestigelöshet, flexibilitet och att hitta personer som har ett mål, stort eller litet, och som är måna om andra.  Att laget fungerar är lika viktigt för den interna trivseln som för att kunderna ska känna att vi vill hjälpa och ge service.

 

Hur stor roll spelar utbildning och tidigare erfarenheter?

I rekryteringen handlar det hela tiden om att titta på det lag vi har, och se var luckorna finns på planen just nu. Det betyder att kravet på tidigare erfarenheter varierar från gång till gång. Ibland kanske erfarenheten och kompetensen redan finns på plats, då känns det tryggt att lära upp en ny person från grunden. De gångerna är det snarare inställningen, viljan och drivet vi letar efter. En annan gång kanske laget dessutom behöver kompletteras med trygghet, erfarenhet och maskinkunskap – då söker vi någon med passande bakgrund för det. På så sätt blir varje roll och varje rekrytering unik.

 

Hur ser ni på erfarenheter från helt andra branscher?

Vi ser det som något positivt! Det bidrar till att vi blir en blandad grupp med olika kunskaper och erfarenheter. Allt det som våra anställda tar med sig in i vårt företag, i form av kunskap, erfarenheter, kulturer och infallsvinklar, berikar laget.

 

Vad är det som gör att medarbetare stannar kvar på Hyreslandslaget?

Målet är att alla ska känna sig sedda. Ledningen är väldigt närvarande i alla delar av organisationen, vilket vi vet spelar roll. Förhoppningsvis känner även kunderna det i relationen till oss, vi vill ju att närvaron ska märkas i alla våra relationer.

 

Vi jobbar som ett lag och har engagerade medarbetare som tar stort ansvar för att föra HLL-andan vidare. Det är viktigt för oss att alla känner sig delaktiga och stolta över det vi bygger tillsammans. Personalomsättningen är låg, vilket ju tyder på att folk trivs. Vi söker folk därför att vi växer och öppnar fler depåer.

Vi bygger laget

Daniel Pietrewicz, uthyrare Akalla

”Jag har jobbat på HLL i lite drygt ett år, först i Uppsala och nu i Akalla. Tidigare jobbade jag som baskettränare, samt hade ett heltidsjobb som sanerare för att försörja mig, så det blev många timmar jobb per vecka. Utomlands kan man absolut leva på att vara baskettränare men i Sverige är det ganska svårt. Jag spelade själv tills jag var 19, och jag började coacha när jag var typ 15. Jag märkte att alla växte om mig och tänkte att det kanske var bättre att satsa på att bli tränare. Jag höll på i 15 år ungefär. Vi gjorde en ny form av elitsatsning inom klubben med ett av lagen jag coachade, och det gick väldigt bra för dem. Jag hade dem från att de började ettan tills de gick i åttan, så det var en lång period. Fem av dem kom med i ungdomslandslaget, en är proffs i Spanien nu och tre spelar på basketgymnasium. Det är kul, ett skönt kvitto på att vi gjorde något rätt!

 

Jag är utbildad förbundstränare och har läst en hel del idrottspsykologi. Det jag har lärt mig om att hantera folk har jag såklart nytta av även här. Bland barn och idrottsföräldrar har jag stött på en massa olika människor, och som uthyrare träffar jag ju folk hela dagarna.”

 

Fredrika Riström, kvällskiftet Akalla

”Jag tävlar och tränar med mina hundar i tävlingslydnad på hög nivå. I Boden där jag kommer ifrån tävlade jag i högsta klassen men för att kunna nå min dröm, en plats i landslaget, och för att kunna utveckla hundträningen behövde jag flytta söderut. Min syster hade flyttat till Stockholm tidigare. Hon hade pluggat till sotare och fått fast jobb, så det var hon som tipsade om den vägen. Utbildningen var sex månader, och redan under utbildningen blev jag lovad fast tjänst när jag var klar.

 

Det som var härligt med att vara sotare var att vara ute mycket, ofta med fantastisk utsikt. Vi var ett bra gäng och det var ett utmanande jobb, jag ångrar absolut inte att jag provade på det, men det var inte för mig. Dels är jag lite höjdrädd och jobbet innebar mycket risker och kändes ofta ganska farligt. Dessutom var det svårt att få ihop vardagen. Hundarna blev ensamma mycket på dagarna och jag kände att jag behövde en annan lösning. På en hundträning träffade jag på en HLLare som rekommenderade mig att söka mig till kvällsskiftet på Akalla. När jag kom på intervju fick jag frågan vem jag är i ett fotbollslag. Jag gillade det sättet att tänka – att man sätter ihop att lag och inte bara plockar individer. Det ska ju funka också, och på kvällsskiftet är vi verkligen ett sammansvetsat gäng.”

 

Robin Brännemo, depåchef Kallhäll

”Jag är uppvuxen på landet, i Västergötland. Efter att ha gått jakt- och fiskegymnasiet började jag jobba som jägare och viltvårdare runt Örebro. Jag jobbade i skogen, fodrade vilt och hjälpte till vid jakt till exempel. Efter ett tag gick jag över till att arbeta som manuell skogshuggare på Sveaskog, som förvaltar statens skogar, på ett distrikt i Småland och Östergötland.

 

Efter ungefär nio år i skogen flyttade jag till Stockholm tack vare kärleken och halkade in på HLL på ett bananskal. Jag visste knappt att den här branschen fanns. Jag har absolut haft nytta av mina tidigare erfarenheter, jag hade maskinkunskaper med mig i bagaget och dessutom en bra förmåga att skapa relationer – den tror jag har kommit från uppväxten i lilla Floby. HLL är ett fantastiskt företag. Det spelar ingen roll om du är VD eller nyanställd, här är alla lika viktiga.”

 

Läs mer om HLL och vår värdegrund här: Om HLL

Hyrkorgen

Våra depåer