Del 6: ”Vårt samarbete gynnar både HLL, HLLs kunder och oss.”

Som en del i vårt 10-årsfirande vill vi passa på att presentera några personer och samarbetspartners som varit med länge. I en serie intervjuer blickar vi både framåt och bakåt tillsammans och konstaterar att mycket har hänt. Men också att vi ser fram emot att fortsätta tillsammans.

Anders Johansson vd på Swepac (i mitten) överlämnar en guldfärgad vibroplatta för 10-års gott samarbete till HLLs grundare Börje Toresson & Sune Törnqvist.

Våra maskinleverantörer är viktiga kuggar i HLLs vardag. Tack vare goda och långsiktiga relationer med flera av marknadens ledande varumärken har vi en maskinpark som är både uppdaterad och håller högsta kvalitet. Swepac i Ljungby är en av våra viktiga samarbetspartners. Deras anläggningsmaskiner har genom åren alltid varit uppskattade hos våra kunder.

Anders Johansson är VD på Swepac och har funnits i företaget sedan 2012. Även innan dess hade Swepac ett samarbete med HLL, och dessförinnan med HLLs föregångare, Tidermans. Sedan Hyreslandslaget startade för 10 år sedan har HLL och Swepac tidvis haft liknande utmaningar kopplade till stor tillväxt och man har ofta kunnat hjälpa varandra – något som resulterat i en stark relation.

Anders, vilka är Swepac?

Vi är ett svenskt företag med huvudkontor och tillverkning i Ljungby, Småland. Idag är vi den enda svenska tillverkaren av vår typ av produkter – lätta anläggningsmaskiner, dvs markvibratorer och vibroplattor. Vi har också utrustning för betongbearbetning. Förutom på den svenska marknaden finns vi i resten av Norden, Baltikum, Central- och Östeuropa, samt Mellanöstern.

Vi försöker ligga långt fram med produkt- och teknikutveckling, och jobbar mycket med utveckling av både elektrifierade och digitaliserade produkter. Där ligger vi förhållandevis långt fram.

Hur ser ni på utvecklingen av eldrivna maskiner?

Vi ser tydligt att intresset för elektrifierade maskiner ökar just nu. Det är en spännande utveckling där vi känner att vi hänger med bra. Swepac skaffade sitt första patent kopplat till detta redan 2001. Då var intresset i branschen väldigt begränsat. Nu är läget ett helt annat. I upphandlingar ser vi till exempel att utvecklingen går mot allt hårdare krav på miljötänk hos alla typer av leverantörer, och för oss är det viktigt att kunna erbjuda bra lösningar för vår målgrupp.

Vi tror också mycket på kombinationen hyresverksamhet och elektrifierade maskiner. De eldrivna maskinerna är dyrare i inköp, vilket betyder att man vill ha hög nyttjandegrad för att få ekonomi i affären. Det gör att vi tror att många kommer välja att hyra de maskinerna.

Hur viktig är hyrmarknaden för er?

På den svenska marknaden är andelen maskiner som går till hyresbolag hög, ca 85%. Våra maskiner lämpar sig väl för uthyrning – de används ofta i en begränsad del av ett projekt, och genom att hyra dem slipper byggföretagen själva lösa logistik och service.

Våra samarbeten med uthyrare gör också att vi får bra input till vår produktutveckling, både från uthyrare och deras kunder.

”Den nära relationen gör att vi kan väga in Hyreslandslagets idéer och tankar kring exempelvis logistikutmaningar och underhåll redan i produktutvecklingen.”

Beskriv samarbetet med HLL

HLL är en av de uthyrare vi jobbat med allra längst. Vi har en väldigt god och nära relation som båda parter har nytta av. Alla tre parter skulle jag säga faktiskt, för även HLLs kunder har ju nytta av vårt samarbete.

Den nära relationen gör att vi kan väga in Hyreslandslagets idéer och tankar kring exempelvis logistikutmaningar och underhåll redan i produktutvecklingen. Det är en öppen dialog om hur produkterna kan förbättras och utvecklas – både för att underlätta HLLs arbete och hantering, men såklart också för att tillgodose HLLs kunders behov.

Och kontakten fortsätter även efter att maskinerna tagits i bruk, eller hur?
Swepac vibratorplattor, FB 510 & FR 85

Dynamiska duon

HLL är en seriös aktör med en genomtänkt setup när det kommer till internlogistik och service. Där vill vi att våra produkter ska fungera på allra bästa sätt, därför har även vår eftermarknad en tät dialog med HLL. Målet är hela tiden att allt som dyker upp ska kunna lösas snabbt och med minsta möjliga krångel.

För en tid sedan publicerade HLL en artikel som handlade om två av våra storsäljare, en större och en mindre markvibrator, som i texten kallades den ”dynamiska duon” – två maskiner som är bra var för sig och ännu bättre tillsammans. Det tyckte vi var jätteroligt såklart, och jag tycker att det också symboliserar Swepacs samarbete med HLL ganska bra. Som en kul grej valde vi att uppmärksamma HLLs 10-årsjubileum genom att överlämna en guldfärgad rundpadda, dvs en av maskinerna i den dynamiska duon. Med det vill vi såklart säga att vi hoppas att vårt fina samarbete kommer fortsätta framöver.

 

 


 

Hyrkorgen

Våra depåer